Fungsi Pusat Seni & Warisan

FUNGSI SENI

1. Menguruskan aktiviti persembahan kesenian dan kebudayaan oleh pelajar dan kakitangan didalam Universiti.
  2. Mengujudkan kumpulan-kumpulan kesenian didalam Universiti.
  3. Menguruskan kumpulan-kumpulan kesenian Universiti ini ke pertandingan / persembahan di peringkat intervasiti, peringkat negeri, peringkat kebangsaan dan peringkat antarabangsa.
  4. Memberi tunjuk ajar secara individu atau secara berkumpulan kepada kelab-kelab kesenian dan kebudayaan didalam Universiti.

FUNGSI WARISAN

1. Menghasilkan penyelidikan-penyelidikan  berkaitan kesenian, kebudayaan dan warisan.
  2. Mengadakan kolebrasi penyelidikan dengan semua pihak didalam dan luar Universiti.
  3. Menghasilkan penerbitan ilmiah dan pendokumentasian dalam bidang kesenian, kebudayaan dan warisan negeri Terengganuyang boleh dimanfaatkan oleh generasi masa depan.
  4. Mengadakan khidmat konsultansi/perundingan dengan pihak industri, agensi kerajaan yang berkaitan, memberi taklimat,syarahan, ceramah dan bimbingan.